Magabiztos győzelem a nyitányon!

Zombán kezdődött meg számunkra a 2017/18-as idény a bonyhádi sportcsarnok felújítási munkálatai miatt. Szerencsére a kisebb távolság ellenére sokan voltak kíváncsiak a csapat első tétmérkőzésére a Nyíregyháza Blue Sharks ellen. Az ellenfél a tavalyi szezont 4 hellyel előrébb végezte, mint mi, az 5. helyen zárták a felsőházi rájátszást. Előzetesen az erőviszonyokról csak találgatni lehetett, nem tudhattuk, hogy mire számítsunk a vendégektől, akiknél Delegal Eddie Lee személyében egy amerikai idegenlégiós is pályára lépett. Nálunk Jilling, illetve Sümegi térdsérülés miatt kényszerültek a pálya szélére, míg Dávid Robi nem teljesen épült fel a gerincsérvéből. Viszont bevetésre kész voltak az új játékosaink közül a Somogyfoki testvérek, Faragó, illetve Gombos is. A mérkőzés 10-15 perces késéssel kezdődött el egy technikai probléma miatt, az egyik támadó időt mutató óra meghibásodott, de szerencsére viszonylag hamar sikerült orvosolni a problémát.

Mindkét csapat idegesen kezdte a találkozót, sokáig a védekezés dominált, míg a támadásokat pontatlanság jellemezte, rendre hiba csúszott a befejezésekbe. A vendégek kezdték meg a pontgyártást Nagy triplájával, de nem sokat kellett várni a válaszra, ugyanis Tömösváry megszerezte a mi első kosarunkat is a 3. percben. Úgy nézett ki, hogy levetkőztük a kezdésbeli idegességet, mivel Gébert elsüllyesztette az első triplánkat, majd Tömösváry újra betalált, amivel sikerült leszakítanunk ellenfelünket. Azonban 11-5-ös hazai vezetést követően egy 9-0-ás rohanást produkáltak a nyírségiek, amivel a negyed végére át is vették a vezetést. (14-16)

A második játékrész is vendég triplával kezdődött Demeter révén, de hamar rendezni tudtuk a sorainkat. 18-21-es állásnál ezúttal mi szereztünk zsinórban 10 pontot, amire az ellenféltől nem jött válasz. Ez Tömösvárynak volt nagyban köszönhető, aki a csapat húzóembere volt az első félidőben a maga 12 pontjával. A szünet előtt még Somogyfoki Peti is megszerezte első mezőnykosarát, illetve Faragó is betalált. A nagyszünetre 5 pontos előnnyel mehettünk az öltözőbe. (28-23)

A második félidő elején gyakorlatilag állva hagytuk a Nyíregyházát, a Baki-Faragó-Tömösváry trió szállította a pontjainkat, ezzel együtt a védekezésünk is remekül működött. A negyed első 7 percében mindössze 4 pontot kaptunk, mialatt dobtunk 16-ot. Az addigi legnagyobb különbség is kialakult a két csapat közt, ez 17 egység volt. A 44-27-es állás után viszont a negyed maradék 3 percében csak vendég kosár született, akik 11 pontra fel is tudtak zárkózni. (44-33)

A záró negyed elején a nyíregyháziak még 10 ponton belülre tudtak kerülni egy újabb triplával, de a 9 pontos különbség a meccs hátralevő részében már csak nőtt. Ebben a periódusban a hárompontosainkat is megtaláltuk. Előbb Gébert talált be távolról, majd Somogyfoki rámolt be zsinórban 3 triplát. A vége mondhatni örömjáték lett, Tömösváry és Baki ziccereivel 20 pontra is duzzadt az előny, amit a végén a vendégek egy büntetővel még kozmetikázni tudtak. (71-52)

Végül 19 pontos győzelemmel kezdte a BKSE a 2017/18-as szezont jó alapot szolgáltatva a folytatásra. Várható volt, hogy a kezdés kissé nehézkes lesz az első fordulóban új csarnokban, új környezetben. A kezdeti idegességen és pontatlanságon azonban hamar túltette magát a csapat, onnantól kezdve nem igazán volt kérdés a győztes csapat kiléte. Ne felejtsük el, hogy az idegenlégióssal felálló tavalyi 5. helyezett csapatot sikerült ilyen magabiztosan két vállra fektetni. Az egyéni teljesítményekre pillantva szembeötlő Tömösváry remek estéje. A magasember 22 ponttal és 8 lepattanóval zárt. A második legeredményesebb bonyhádinak Somogyfoki Péter bizonyult a maga 16 pontjával, emellé szedett 6 lepattanót, szerzett 4 labdát és adott 4 gólpasszt. Ki kell emelni még Gébertet (8 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Bakit(8 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz), akik remek mezőnymunkájukkal vétették észre magukat. A védekezésünk mellett sem szabad elmenni szó nélkül, a vendégek legjobbjait nagyon rossz mezőnyszázalékba kergettük bele (Czura: 5/20, Bus: 1/10), ami a győzelem egyik kulcsa volt.

Folytatás pénteken 19:30-kor Zombán, ahol ezúttal a Calle Pubfood Békés lesz az ellenfél.

Bonyhádi KSE – Nyíregyháza Blue Sharks 71-52 (14-16 ; 14-7 ; 16-10 ; 27-19)

Kezdő: Somogyfoki P. 16/12 – Baki 8 – Gébert 8/6 – Tömösváry 22 – Somogyfoki Sz. 3
Csere: Kovács – ; Gombos 6 ; Faragó 8/3 ; Pechár – ; Fetzer –

Hajrá Bonyhád!