Egylabdás meccsen kaptunk ki Békésen!

Az NBI B Piros csoport 15. fordulójában ahhoz a Békéshez látogattunk, amelyik 5-8-as mérleggel a középmezőny alsó részében foglalt helyet. Egy esetleg bonyhádi győzelem azt jelenthette volna, hogy pontszámban utolérjük közvetlen riválisunkat. Az várható volt, hogy a két viszonylag rossz passzban lévő csapat egy végletekig kiélezett találkozót fog vívni, ahol akár egyetlen kosár is dönthet valamelyik fél javára. Arról talán már felesleges szót ejteni, hogy az aktuális formánk nem túl bíztató, de a békésiek is két komoly vereség után (MEAFC és Vasas ellen) fogadtak bennünket. Ettől függetlenül hazai pályán jól muzsikálnak Komáék, amit jól mutat az 5-2-es mérlegük. Ami minket illet, Morgen Frigyes edző ezúttal Kovácsra és Gébertre nem számíthatott, előbbi eltiltás, utóbbi munkahelyi kötelezettség miatt nem tudott elutazni a csapattal. Ugyanakkor Somogyfoki Peti és Baki ismét játékra jelentkezett.

Sajnos ezúttal sem tudtuk elkerülni a rossz rajtot, 3. perc után már 8-2-re vezettek a vendéglátók. Gyakorlatilag a kezdő ötösük minden tagja hozzá tudott tenni a pontszerzéshez, amíg nálunk sokáig mindössze a Somogyfoki P.-Tömösváry duó talált be néha-néha. Ez is vezetett ahhoz, hogy 6 perc elteltével 18-6-ot mutasson az eredményjelző tábla. A negyed végére azonban több jó védekezéssel, illetve ebből való leindulással vissza tudtunk zárkózni 5 ponton belülre.(20-17)

A 2. játékrészt 6-0-ás etappal kezdtük, amivel a mérkőzésen először átvettük a vezetést. 31-33-nál viszont zsinórban 7 pont érkezett a hazaiaktól, amivel ismét ők voltak lépéselőnyben. Ez az előnyük ki is tartott a félidőig, 4 pontos hazai fórral vonulhattak a csapatok az öltözőbe. Egyébként ki kell emelni a Bonyhádtól Somogyfoki Szabit, aki ebben a tíz percben 8 ponttal terhelte a békésiek gyűrűjét megakadályozva azt, hogy nagyobb különbséggel is ellépjenek a vendéglátók.(44-40)

Utólag egyértelműen látszik, hogy a 3. negyed eleje okozta a vesztünket, mivel a félidőt követően három perc elteltével a 4 pontos hátrányból hirtelen 12 lett. Ebben a periódusban a Kertész-Krstic kettős tarthatatlannak bizonyult. Büntetőkkel szépen fokozatosan próbáltunk visszakapaszkodni (zsinórban 11 pontot büntetőkből szereztünk), de ahogy közelebb férkőztünk a Békés mindig megrázta magát és 10 pont fölé növelte a differenciát.(71-60)

A játék képe alapján kisebbfajta csodára lett volna szükség a fordításhoz az utolsó negyedben. A fiúk azonban megmutatták, hogy több van bennük annál, mint amit eddig mutattak. Négy perccel a vége előtt Pechár triplájával (aki egyébként remekül szállt be a padról) kiegyenlítettünk. A hazai időkérést követően kétszer is lehetőségünk volt átvenni a vezetést, – előbb Baki ziccere, majd Pechár triplája pördült le a gyűrűről – de nem éltünk vele.  Öt pontos hátrányban az utolsó percben előbb Pechár, majd 19 másodperccel a vége előtt Csobán süllyesztett el egy hárompontost, amivel már nálunk volt az előny. Egy jó védekezésre voltunk a győzelemtől, de egy óriási védelmi hibát kihasználva Kertész ziccerével a Békés hagyhatta el győztesen a pályát. Gyakorlatilag három védőnk között elcikázva tudott sima ziccert dobni, úgy hogy még meg se próbáltunk egy afultot ütni rajta, hátha esetleg valamelyik büntetőjét elrontja. Négy mp még maradt az órából, de Tömösváry kísérletét jól levédekezték a hazaiak.(90-89)

Az újabb vereség azért is bosszantó, mert megvolt minden esélyünk, hogy megszerezzük az első idegenbeli sikert. Csobán triplája után érthetetlen hibát vétettünk védekezésben. Egyértelműen oda kellett volna ütnie valakinek, hogy ne kapjunk sima ziccert. Ilyen éles helyzetekben egyáltalán nem biztos, hogy Kertész bedobta volna mindkét büntetőjét. Másik nagy hiba volt a találkozón, hogy rosszul sáfárkodtunk a faultokkal. Fetzer 18 perc alatt pontozódott ki, míg Somogyfoki Peti sem lehetett már a pályán a végjátékban. Amikor több hiányzónk van, akkor megengedhetetlen, hogy két aktív rotációs tag is kipontozódjon a végjáték előtt. A legjobb teljesítményt tőlünk egyértelműen Jilling (19 pont), Somogyfoki Szabi (13 pont, 9 lepattanó) és Tömösváry (20 pont, 8 kiharcolt fault) nyújtotta. Folytatás szombaton Nyíregyházán. Aki szeretné megtekinteni a teljes mérkőzést, az alábbi linkre kattintva megteheti azt:

Calle Pubfood Békés – Knipl Kft. Bonyhádi KSE 90 – 89 (20-17, 24-23, 27-20, 19-29)

Kezdő: Somogyfoki P. 11/3 – Tömösváry 20 – Baki 9/3 – Fetzer 2 – Somogyfoki Sz. 13
Csere: Jilling 17/9 ; Fazekas. 2 ; Csobán 6/6 ; Pechár 9/9 ; Major –

Hajrá Knipl Kft. Bonyhádi KSE!