Tűzoltó-felszerelésben kosárlabdázni? – Igen, lehetséges!

A kosárlabda-mérkőzések félidei szünetét főleg a magasabb osztályú kluboknál táncosok fellépésével, dobóversenyekkel töltik ki a rendezők. Bonyhádon a legutóbbi hazai NB1/B bajnoki kosárlabda mérkőzésen egy rendkívüli fellépést láthattak a szurkolók!
A tűzoltók önfeláldozó hivatását osztatlan népszerűség övezi, a gyakorlataikat, teljes felszerelésben végzett munkájukat ámulattal nézi az egyszerű ember. A felszerelésük a következőkből áll: védőruha, védősisak, hővédő kámzsa, védőcsizma, védőkesztyű, mászóöv, légzőálarc-légzőkészülék, zajvédő füldugó  (15/2000 BM rendelet – 65/2002 BM OKF főigazgatói intézkedés), mindez összesen mindegy 25 plusz kilót jelent viselőjük számára!
2020.március 6-án a Knipl Kft. Bonyhádi KSE-Vásárhelyi Kosársuli mérkőzés második negyedét követően két Önkéntes Egyesület tagjai, a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület és az Ófalui Német Nemzetiségi Önkéntes Közhasznú Tűzoltó Egyesület 5-5 tűzoltója öltött teljes menetfelszerelést, és kosárlabdázott a Sportcentrum parkettjén. A barátságos mérkőzés kiegyenlített erőviszonyokat mutatott, a végeredmény döntetlent hozott!
Darabos Péter – ügyvezető elnök BKSE: „Be kell, hogy valljam nagyon örültem az ötletnek Miklós Roland részéről, ezzel azt is elárultam, hogy a felvetés az akcióra tőlük származott. Természetesen az egyesület részéről próbáltam mindent megtenni annak érdekében, hogy ez kivitelezhető legyen. Azért volt bennem egy kis félsz, ugyanis laikusként nem tudtam elképzelni, hogy lehet plusz 25 kg felszereléssel kosárlabdázni. A fiúk azonban megleptek és egy remek kis showt varázsoltak, ami a mérkőzésre ellátogató nézők visszajelzése alapján is nagy tetszést aratott. Ezúton is szeretném megköszönni nekik és szertettel látjuk őket a május 9-i II. Családi Kosaras napunkon, akár vonuló felszerelésbe öltözve akár anélkül is.
Miklós Roland, a bonyhádi önkéntesek elnöke elmondta, az ötlet oda vezethető vissza, hogy egy kollégájuk egyben a Bonyhádi KSE kosárlabdázója, és őt szerették volna meglepni valamilyen, hobbijával kapcsolatos dologgal. – „Ebből aztán egy komolyabb dolog lett, és kihívtuk az ófalui önkénteseket. A többi tűzoltó is nagy örömmel vett részt a kezdeményezésben, ami nem csoda, hiszen kiderült: nagy élmény volt! Bár nagyon nehéz volt azért ebben a felszerelésben mindezt kivitelezni, hiszen például a levegővétel is nehezebb a légzőkészülékkel és korlátozott a látástér. Jelenlegi tudomásunk szerint ez e pillanatban egyedülálló mutatvány az országban!” Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e ennek valamilyen folytatása, elmondta, hogy mindenképpen szeretnék folytatni az önkéntes tűzoltók munkájának népszerűsítését hasonló formában.
A shownak hatalmas sikere volt, rengeteg ember figyelmét keltette fel, így remélhetőleg a helyi tűzoltók elismerése is tovább növekedhet, illetve a kosárlabda felé forduló érdeklődők száma is emelkedhet. Az szinte biztos, hogy ez volt a szezon legemlékezetesebb bajnoki meccse!
Az alapszakasz 26. fordulójában egyébként a végig kiegyenlített mérkőzés hajrájában a vendégek koncentráltak jobban, így 4 pontos vereséget kapott a hazai csapat:
Knipl Kft. Bonyhádi KSE-Vásárhelyi Kosársuli 77-81 (19-23, 21-20, 15-15, 22-23)
A Bonyhádi KSE az Alapszakasz utolsó hazai mérkőzését március 29-én, 18 órakor játssza a Sopron ellen!

Képgaléria:

Videó: