Már 7-nél tartunk!

Az év elején – pláne 6 forduló után – kevesen gondoltuk volna, hogy az eddig a fordulóig mindössze 1 győzelmet összekaparó Budapesti Honvéd SE ellen alsóházi rangadót játszunk, de Faragó távozása és a folyamatos sérülésekből, illetve eltiltásokból fakadó sikertelenségünk ezt eredményezte. Hazai pályán egyértelműen mi számítottunk volna a találkozó favoritjának, de az előző fordulóban történt események átírták az esélyeket. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a győri összecsapáson Baki és Somogyfoki Peti is a kiállítás sorsára jutott, ami 1 meccses automatikus eltiltással jár. Időközben az is kiderült, hogy Gombos Ádámot határozatlan ideig nélkülöznie kell a csapatnak, mivel jó eséllyel térdműtéten kell átesnie a közeljövőben. A sok negatívum mellett azért az mindenképpen jó hír volt, hogy 2 hónap kihagyás után Tömösváry újra játékra jelentkezett. Ezek fényében fogadtuk azt a Budapesti Honvédot, amely 1-8-as mérlegével az utolsó helyen szerénykedett, habár az utóbbi fordulókban már bíztató játékot produkált.

A szűk rotációnak köszönhetően olyan kezdő ötössel álltunk fel, amelyre a szezonban eddig még nem volt példa. A Gébert-Jilling-Kovács-Somogyfoki négyes mellé a fiatalszabály miatt helyet kapott Csobán Dávid is. A feldobás után rögtön a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, ezúttal sem tudtuk elkerülni a rossz rajtot. Sajnos ez nálunk már tendencia, hogy a meccs elejétől kezdve hátrányban játszunk. Legutóbb még október 20-án (7 fordulóval korábban) a TF ellen fordult elő utoljára, hogy az első játékrész után nem az ellenfél vezetett. Egyébként az az összecsapás a máig utolsó győzelmünk. Sok mindent elárul az első negyedünkről, hogy csak büntetőből tudtunk betalálni. Ebben a 10 percben 16 kísérletből mindössze 9-et értékesítettünk, amely egyfelől azt mutatja, hogy rosszul dobtuk az egypontosokat, másfelől rávilágít arra is, hogy a vendégek mennyire agresszíven és sokszor durván védekeztek. A 2. negyedben már valamelyest rendeztük a sorainkat, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megnyerjük ezt a 10 percet. A nagyszünetre már majdnem 20 pontos hátrányban voltunk, és a helyzetünket tovább nehezítette, hogy az első félidő egyik legponterősebb játékosa, Somogyfoki faultproblémákkal küszködött.(30-47)

A folytatás lényegi változást nem hozott, fokozatosan növelték az előnyüket a vendégek. Időközben Tömösváry vette hátára a csapatot, hogy elkerüljük a kiütést. A 3. és 4. negyedet is egyaránt elveszítettük, habár legalább voltak jobb periódusaink, amikor egy-egy biztatóbb etappal vissza tudtunk zárkózni. Az utolsó negyedben a változatosság kedvéért ezúttal Kovács Balázst állították ki egy kisebb kakaskodás után, ami azt jelenti, hogy a következő mérkőzésen sem állhatunk ki teljes kerettel az 1 meccses eltiltása miatt.(64-87)

Várható volt, hogy 3 alapemberünk távollétében nem lesz egyszerű dolgunk a fővárosiak ellen, de joggal bízhattunk abban, hogy akik eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak, azok előlépnek majd és legalább megszorongatjuk az ellenfelet. Sajnos a Kovács (14 pont), Jilling (11 pont), Tömösváry (15 pont, 10 kiharcolt fault) trió mellé a többiek nem igazán tudtak fellépni. Somogyfoki is hasznos játékot mutatott, de 17 perc alatt a kipontozódás sorsára jutott. A vendégek mindenhonnan pontosabban céloztak, és 11-el több lepattanót is gyűjtöttek.
A zsinórban elszenvedett 7. vereségünknek köszönhetően visszacsúsztunk a tabella 12. helyére, és ha tovább folytatódik a rossz széria, akkor könnyen lehet, hogy még lejjebb kerülünk a közeljövőben. Az előzetesen szerdára kiírt Nyíregyháza elleni mérkőzést viszont áttették január 20-ra, így legközelebb szombaton lesz lehetőségünk javítani a Békés otthonában, ahol már Baki és Somogyfoki Peti is csatlakozni fog a kerethez.